Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Επιστολή στον Αρχηγό του ΛΣ για τη σύλληψη του καπετάνιου του Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ

Προς
κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο
Αρχηγό Λιμενικού Σώματος
Κοιν.:  Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά
κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη/Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
            κ. Αθανάσιο Μπούσιο/Γενικό Γραμματέα Υ.Ν.Α.
            κα Προϊσταμένη Εισαγγελίας Αλεξανδρούπολης



Αλεξανδρούπολη, 8 Αυγούστου 2014
Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος,
Δια της παρούσης θα ήθελα να σας εκθέσω όσα προηγήθηκαν της σύλληψης του Πλοιάρχου του Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ κ. Ξενοφώντα Μαρίνου, τη νύχτα της Δευτέρας, 4/8/2014 και να προτείνω την παρασημοφόρηση του αναπληρούντος, την ημέρα εκείνη, τον Λιμενάρχη Αλεξανδρούπολης, κ. Πέτρο Μαμουγιώργη, Πλωτάρχη που υπηρετεί στο Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, τόσο για την «γενναιότητα», την «ανθρωπιά» του, όσο και τις «γνώσεις στο Ναυτικό Δίκαιο» που επέδειξε στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Όλα ξεκίνησαν όταν το μέλος του πληρώματος του πλοίου ΣΑΟΣ ΙΙ, Κολωνιάρης Χρήστος, επίκουρος (κατώτερο πλήρωμα), προσεβλήθη από  ανίατη ασθένεια. Συγκριμένα πάσχει από καρκίνο των λεμφαδένων (νόσος του Non Hodgkin).
Μετά το πρώτο σοκ που υπέστημεν όλοι μας, πληρώματα, αξιωματικοί, διοίκηση εταιρείας, από την κακοτυχία του συνανθρώπου μας και αφού πραγματοποιήθηκαν για πάνω από ένα μήνα οι απαραίτητες και αναγκαίες χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αντικαρκινικό Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενη η εταιρεία στο αίτημα του ιδίου, των οικείων του αλλά και των θεραπόντων ιατρών του, τον επαναπροσέλαβε προκειμένου να μην περιθωριοποιηθεί και προκληθούν και άλλα, ψυχολογικής φύσεως, προβλήματα. Εξάλλου, ο εν λόγω ναυτικός είναι ικανός προς εργασία (βοηθός στο κυλικείο).
Παράλληλα, η εταιρεία φρόντισε να προσλάβει ένα επιπλέον «ναυτόπαιδα», ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί αυτός να αναπληρώσει τον ως άνω ναυτικό, εάν προέκυπτε έκτακτη ανάγκη, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα ελλιπούς σύνθεσης πληρώματος.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.
Και φτάνουμε στην επίμαχη νύχτα της Δευτέρα 4/8/2014. Λίγο πριν αναχωρήσει το πλοίο για το τελευταίο δρομολόγιο, ο επίκουρος, Κολωνιάρης Χρήστος, δεν αισθάνεται καλά. Όπως είναι φυσικό, ανθρώπινο αλλά και νόμιμο (δεδομένης της ύπαρξης ενός επιπλέον μέλους πληρώματος) ο Πλοίαρχος, αφού ενημερώνει το ημερολόγιο του πλοίου, δίνει άδεια στον επίκουρο, ώστε να επισκεφθεί ιατρό.
Το πλοίο αναχωρεί άμεσα και με την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη, ο Πλοίαρχος, σύμφωνα με τον Κώδικα Ναυτικού Δικαίου, επισκέπτεται το Λιμεναρχείο προσκομίζοντας το ημερολόγιο του πλοίου με την ανάλογη εγγραφή αδείας για θεώρηση αλλά και για άλλες διάφορες εργασίες.
Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, ο Πλωτάρχης κ. Μαμουγιώργης, επιδεικνύοντας την ανάλογη γενναιότητα, ανθρωπιά αλλά και γνώσεις για το Ναυτικό Δίκαιο και τους κανονισμούς, συλλαμβάνει τον Πλοίαρχο για δήθεν ελλιπή σύνθεση. Παράλληλα, ενημερώνει για σύλληψη και αυτόφωρη διαδικασία την κα. Εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.
Η Εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης, ευτυχώς και παρότι είχε μόνο ενημέρωση από τον αναπληρωτή Λιμενάρχη, κ. Μαμουγιώργη, διατάσσει την απελευθέρωση του Πλοιάρχου.
Στην συνέχεια, (την επομένη) ο Πλοίαρχος οδηγείται στην Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να φωτογραφηθεί και να ληφθούν τα αποτυπώματά του, όπως ακριβώς, γίνεται στους εγκληματίες.
Παράλληλα, ο εν λόγω αξιωματικός συντάσσει και αποστέλλει σήμα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, του οποίου το περιεχόμενο δεν γνωρίζω, εάν όμως κρίνω από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο και που είδε το φως της δημοσιότητας στον Τύπο και σε Μέσα Μαζικής Δικτύωσης και που αναφέρει  ότι «κατόπιν διενεργηθέντος ελέγχου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες χθες από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Αλεξανδρούπολης στο επιβατηγό – οχηματαγωγό ΣΑΟΣ ΙΙ, διαπιστώθηκε πως είχε καταπλεύσει από την Σαμοθράκη με ελλιπή σύνθεση πληρώματος», συμπεραίνω πως διαθέτει εκτός από γενναιότητα και  ανθρωπιά και περισσή φαντασία, ώστε η προσκόμιση του ημερολογίου για θεώρηση από τον Πλοίαρχο, με την ανάλογη εγγραφή της αδείας στο Λιμεναρχείο, να παρουσιάζεται ως έλεγχος από στελέχη της Λιμενικής Αρχής στο πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ, εκθέτοντας ολόκληρο το Υπουργείο.
Σκεφθείτε με τι συναισθήματα θα ταξιδεύουν πλέον οι επιβάτες του εν λόγω πλοίου, εάν πιστεύουν πως το πλοίο πραγματοποιεί ταξίδια χωρίς το πλήρωμα που επιβάλλουν οι κανονισμοί και η ασφάλεια.
Κύριε Αρχηγέ,
Για όλους τους λόγους που προανέφερα και γνωρίζοντας την ευαισθησία τόσο την δική σας όσο και ολόκληρου του Λιμενικού Σώματος  σε θέματα ανθρωπιάς προτείνω να «παρασημοφορήσετε» τον κ. Μαμουγιώργη για τις τόσο γενναίες πράξεις του.

Με τιμή,

Φώτης Μανούσης
Έλληνας Πολίτης


Υ.Γ. Ο επίκουρος καρκινοπαθής, μετά τα όσα συνέβησαν και αφού εκλήθη ακόμη και να καταθέσει στο Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, ζητά επίμονα να αποχωρήσει από το πλοίο όχι γιατί δεν μπορεί να εργαστεί αλλά για να μην φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πλοίαρχο και την εταιρεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: