Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Σύσκεψη των Βουλευτών του Έβρου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σύσκεψη εφ’ όλης της ύλης πραγματοποιήθηκε κατά τη χθεσινή ημέρα μεταξύ των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου κας Γκαρά Νατάσας, κ. Καΐσα Γιώργου, κ. Ρίζου Δημήτριου και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπόλαρη Μάρκου. Η συνάντηση, στην οποία προσεκλήθη και συμμετείχε και ο έτερος Βουλευτής του νομού Έβρου κ. Δημοσχάκης



Αναστάσιος καθώς επίσης και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παυλίδης Γεώργιος, υπήρξε πολύωρη και εποικοδομητική.
Συζητήθηκαν αναλυτικά:
1) το ζήτημα των ζωονόσων και ειδικά της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας που έχει πλήξει τον Ν. Έβρου και συγκεκριμένα ο τρόπος καλύτερης θωράκισης της κτηνοτροφίας στον νομό από παρόμοιους κινδύνους. Υπήρξε εκτενής ενημέρωση από τον κ. Μπόλαρη για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εμβολιασμοί των ζώων. Στον Έβρο οι εμβολιασμοί όλων των ζώων έχουν ολοκληρωθεί (εμβολιάστηκαν 14.000 ζώα)  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ έχει ολοκληρωθεί εμβολιασμός σημαντικού αριθμού ζώων στον Ν. Ξάνθης, κάπως μικρότερου στον Ν. Ροδόπης, ενώ και νέα παρτίδα 22.000 εμβολίων αναμένεται έως το Σάββατο 17/10 σε περίπτωση που καταστούν εμβολιασμοί αναγκαίοι στο άμεσο μέλλον στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Σημαντικό στοιχείο για τους κτηνοτρόφους, αλλά και τη βιομηχανία, όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός είναι η άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της ζωονόσου όσον αφορά την διακίνηση του γάλακτος, τόσο στην περιοχή προστασίας, όσο και στην περιοχή επιτήρησης. Έτσι θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να διακινούν το γάλα, είτε παστεριωμένο, είτε νωπό σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Παράλληλα, ο κ. Μπόλαρης επισήμανε πως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κινούνται προς την κατεύθυνση της ίδρυσης 2 σύγχρονων μόνιμων δομών απολύμανσης για τα ζώα στα σύνορα της χώρας, ώστε να ελέγχεται κατά αυτόν τον τρόπο το ζωικό κεφάλαιο που εισάγεται στη χώρα ενώ συγχρόνως μίλησε και για την απαραίτητη ενίσχυση του Ν. Έβρου με σημαντικό αριθμό κτηνιάτρων, τους οποίους μάλιστα υπολογίζει ότι θα έχουν τοποθετηθεί στον Έβρο και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, επισημάνθηκε από όλους η σημασία της κάλυψης των αναγκών των κτηνοτρόφων καθ' όλη την περίοδο που ένα κοπάδι βρίσκεται σε καραντίνα ή μετά από μία ενδεχόμενη θανάτωση ζώων, αφού δεν έχουν εισόδημα, καθώς και η απευθείας ενίσχυση για την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου αυτών των  κτηνοτρόφων που έχουν καταγεγραμμένες απώλειες ζώων από ζωονόσους, όπως η οζώδης δερματίτιδα.
2) Η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και η διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή του Έβρου. Εδώ επισημάνθηκε, τόσο από τους παρευρισκομένους Βουλευτές, όσο και από τον ίδιο τον Αναπληρωτή Υπουργό, η σημασία που υπάρχει να ανοίξει αυτή η συζήτηση σε επίπεδο αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσει να πιεστεί σημαντικά κατά αυτόν τον τρόπο η Βουλγαρία και να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία για τη διαχείριση των υδάτων. Αν συμβεί αυτό, σε συνδυασμό και με μία πιο ορθολογική διαχείριση από πλευράς Βουλγαρίας των υδάτινων όγκων που συγκεντρώνει στα φράγματα στο έδαφός της, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική αποσυμφόρηση των υδάτινων ροών στο ελληνικό κομμάτι του ποταμού Έβρου κατά τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Παράλληλα, τονίστηκε πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κοινοτικοί πόροι (μέσω ΕΣΠΑ) για τη δημιουργία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης προς μία συνολικότερη, όμως, κατεύθυνση χρηστής διαχείρισης και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
3) Η ενίσχυση και ανάπτυξη της σηροτροφίας και της παραγωγής μεταξιού στον Έβρο μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης που υπογράφηκε και προβλέπει χρηματοδότηση των παραγωγών μέσω ΕΣΠΑ για τα έτη 2015-2020, συνολικού ποσού 4.672.000 ευρώ. Ήδη από φέτος, αναμένεται να δοθούν 800.000 ευρώ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Παράλληλα, ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι μπορούν να εξασφαλιστούν και άλλοι κοινοτικοί πόροι, στην περίπτωση που κάποιος σηροτρόφος θέλει να ενισχύσει ή να κατασκευάσει από την αρχή μία μεταποιητική μονάδα παραγωγής μεταξιού. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει και μπορεί να στηρίξει σημαντικά αυτούς που θέλουν να εμπλακούν στην εκτροφή του μεταξοσκώληκα ώστε π.χ τα υψηλής ποιότητας μεταξωτά Σουφλίου να έχουν την αναγνώριση που τους αρμόζει. Το σίγουρο είναι, και αυτή την εικόνα έχει και το Υπουργείο, πως ζήτηση από το εξωτερικό και τις ξένες αγορές υπάρχει,  είτε για τις  «πρώτες ύλες» είτε για έτοιμα προϊόντα μεταξιού από τον Έβρο, και θα πρέπει αυτό το στοιχείο να αξιοποιηθεί.
4) η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ώστε  να αυξηθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην πληρωμή των αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους.  Υπήρξε από πλευράς Υπουργείου η δέσμευση ότι στις αποζημιώσεις θα προστεθεί επιπλέον ένα ποσό της τάξης των 3.000.000 ευρώ, ή και μεγαλύτερο αν χρειαστεί, ώστε να μπορέσουν όσοι κτηνοτρόφοι έχουν πληγεί από ζωονόσους να καταφέρουν κατά αυτόν τον τρόπο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες σύντομα. Η νέα ΚΥΑ, με βάση εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.
Τέλος, εκτενής συζήτηση πραγματοποιήθηκε ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σχετικά με τις βιολογικές καλλιέργειες (ζωικές-φυτικές) προηγούμενων ετών που δεν έχουν πληρωθεί, κάποιες αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να προστεθούν και άλλες καλλιέργειες στον οργανισμό, καθώς και κάποιες δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο τέλος της συνάντησης, οι Βουλευτές του Έβρου ευχαρίστησαν τον κ. Μπόλαρη για τη συνάντηση που πραγματοποίησαν και ανανέωσαν το ραντεβού για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς, σύντομα ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να επισκεφθεί τον νομό Έβρου, όπου και θα πραγματοποιήσει επίσημη περιοδεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: