Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Ανοικτή Επιστολή: Τα μεγάλα ζητήματα της Σαμοθράκης

Πέρασαν δύο χρόνια από τις εκλογές της α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης και ένας χρόνος από τις τελευταίες εθνικές εκλογές και τη νέα διακυβέρνηση.
Σήμερα πλέον παρατηρείται ένα ¨τοπίο στην ομίχλη¨ καθώς υπάρχει ένα γενικό πνεύμα απαισιοδοξίας, απαξίωσης, ανοχής, σιωπής με έλλειψη οράματος και ελπίδας.
Αυτό που έχω να καταθέσω όμως είναι πως ότι και να



γίνει στην επόμενη περίοδο των έξι ετών είμαστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ  σας κράτος, σαν θεσμοί αλλά και σας πολίτες να αρχίσουμε άμεσα την προσπάθεια αξιοποίησης τουλάχιστον των Ευρωπαϊκών πόρων που αφορούν την Ελλάδα.
 Έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν και θα χαθούν και τώρα, αλλά για ότι ενδιαφέρει εμάς τουλάχιστον για την περιοχή μας πρέπει να κάνουμε τα πάντα γιατί θα υπάρξουν για χρόνια πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες υλοποίησης αναπτυξιακών κυρίως έργων.
Κλείνοντας αυτό τον πρόλογο που μπορεί ο καθένας να κρίνει όπως θέλει, αλλά νομίζω πως πολλά λόγια δεν χρειάζονται καταθέτω ένα κατάλογο έργων, πρωτοβουλιών και πολιτικών που αφορούν κυρίως την Σαμοθράκη.
Για όλα αυτά έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και αγώνες πολλά χρόνια και άσχετα από τα αποτελέσματα που όντως πολλές φορές ήταν αποκαρδιωτικά, σήμερα όλα μπορούν να ξαναμπούν στο πολιτικό τραπέζι, να μορφοποιηθούν, να αξιολογηθούν και να δρομολογηθούν για υλοποίηση.
Αν υπάρχει πολιτική βούληση υπάρχουν και αξιόπιστες απαντήσεις για αυτό χρειάζεται και δημόσιος διάλογος.
Δεν είμαστε δορυφόροι κανενός.
Απευθύνομαι σε όλο το πολιτικό προσωπικό και σε όλους τους πολίτες για μια μεγάλη προσπάθεια ώστε στο μέλλον να κερδίσουμε όσο γίνεται περισσότερα.
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Η κρατική υποχρηματοδότηση των δήμων που συνεχίζεται για την Σαμοθράκη είναι πολιτικά εγκληματική και πρέπει σήμερα να μπει σε προτεραιότητα η αποκατάσταση της σύμφωνα με τις αντικειμενικές ανάγκες λειτουργίας.
 Που βρίσκεται η διαδικασία κατάθεσης  ολοκληρωμένου προγράμματος νήσου Σαμοθράκης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ;
Υπάρχει φάκελος πλέον υλοποίησης στο Υπουργείο Υποδομών για το αεροδρόμιο Σαμοθράκης. Το μεγάλο αυτό έργο που λίγοι στο παρελθόν υιοθέτησαν και πίστεψαν και υπάρχουν και σήμερα. Εμείς τι θέλουμε;
Τα λιμάνια της Σαμοθράκης. Τα λιμάνια Καμαριώτισσας και Θέρμων έχουν συγκεκριμένα προβλήματα και φακέλους, για το μεν της Καμαριώτισσας να τελειώνει η μελέτη που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Υποδομών και Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση της ολοκλήρωσης του λιμανιού. Για δε των Θέρμων να γίνει άμεσα  μελέτη αποκατάστασης της λειτουργικότητας του λιμανιού. Για το αλιευτικό καταφύγιο Λακκώματος που υπάρχει έτοιμη μελέτη ας αναλάβουν οι αρμόδιοι την ευθύνη υλοποίησης.
Η λιμνοδεξαμενή του Ξηροποτάμου μνημείο λαϊκής ασυναρτησίας έργο δημοπρατημένο εδώ και τέσσερα χρόνια με ολοκληρωμένο το δευτερεύον έργο των αρδευτικών δικτύων, σήμερα  καθυστερεί αδικαιολόγητα και το μόνο ευοίονο σημείο είναι ότι σύντομα θα προχωρήσει η κατασκευή του κυρίως έργου. Το έργο αυτό ζωτικής σημασίας για την Σαμοθράκη αν δεν υλοποιηθεί άμεσα δυστυχώς δεν θα μπορέσει και ο καθένας να δει τι σημαίνει μεγάλο αναπτυξιακό έργο στον τομέα της γεωργίας και του περιβάλλοντος.
Οι βιολογικοί καθαρισμοί. Τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν φοβάμαι πως συνεχίζονται. Η Καμαριώτισσα έχει συγκεκριμένο έργο που για να ολοκληρωθεί έχει τρία υποέργα, αποχετευτικό, συνδετήριος αγωγός και βιολογικός καθαρισμός και θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να κατατεθεί η ανάλογη μελέτη για την ένταξη και υλοποίηση του έργου. Οι βιολογικοί καθαρισμοί Θέρμων- Βαράδες και Λακκώματος έχουν σχεδόν πλήρεις μελέτες, χρειάζεται επικαιροποίηση και το δυσκολότερο που θα ενταχθούν;
Το τεράστιο θέμα της Γεωθερμίας για την Σαμοθράκη και στη Θράκη δεν νομίζεται ότι είναι ο καιρός να μπει σε προτεραιότητα μια και το ζητούμενο σήμερα είναι η ανάπτυξη. Το έργο αυτό πριν τέσσερα χρόνια είχε δημοπρατηθεί είχε δοθεί στον πρώτο ανάδοχο (ΤΕΡΝΑ), στην συνέχεια η εταιρεία απεσύρθη και δόθηκε στο δεύτερο μειοδότη, έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Μπορεί εύκολα ο αρμόδιος Υπουργός να δώσει απάντηση και κυρίως να το ξαναενεργοποιήσει.
Οι ανανεώσιμες πηγές και κυρίως οι μεγάλες και μικρές ανεμογεννήτριες που  είναι σε στασιμότητα δεν είναι καιρός να ξαναμπούν στην αναπτυξιακή ατζέντα;
Το μεγάλο θέμα για τη Σαμοθράκη της διαχείρισης των απορριμμάτων, πως θα αντιμετωπιστεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Θα συνεχιστεί η ¨εξαγωγή σκουπιδιών¨ στους δήμους της Θράκης έναντι τεράστιου κόστους που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τι γίνεται με το ΧΥΤΥ, η καλύτερη λύση της μονάδας καύσεως και παραγωγής ενέργειας γιατί δεν εξετάζεται από το αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια.
 Τα αδικαιολόγητα απενταγμένα έργα του Δ΄ ΚΠΣ που ετοιμάστηκαν με τεράστια προσπάθεια από το Δήμο,  τι θα γίνουν ; Όπως και τα έργα του Leader.
 Η θαλάσσια συγκοινωνία θα βελτιωθεί επιτέλους ή και φέτος  θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές ως προς το Λαύριο. Υπάρχουν φυσικά και άλλες προτάσεις, τα υδροπλάνα θα ξαναμπούν στην επικαιρότητα ας το έχουμε υπόψη μας.
 Είμαστε το κατεξοχήν νησί στο δίκτυο NATURA, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξή του σε Ελληνικό και διεθνές επίπεδο, σήμερα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις χρηματοδοτικές  δυνατότητες και να ασχοληθεί ιδιαίτερα και η Περιφέρεια.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλα προγράμματα αξιοποίησης θαλάσσιου και υποθαλάσσιου χώρου για την Ελλάδα, τα οποία δυστυχώς και άγνωστα και φυσικά αναξιοποίητα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε το μεγάλο πολιτισμικό μας απόθεμα και τις απεριόριστες δυνατότητες αξιοποίησης των αρχαιολογικών θησαυρών, ζήτημα που χρειάζεται συνέχεια προσπάθειες.
Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και τα χρόνια προβλήματα της Σαμοθράκης και την καθημερινότητα, έχουμε ένα τεράστιο πεδίο πολιτικών δράσεων και νομίζω ότι είναι μια πρόκληση για όλους ανάλογα με τη θέση τους για αγώνες και επιτυχίες.

Σαμοθράκη 19-10-2016

Γ.Μ. Χανός


Δεν υπάρχουν σχόλια: