Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Σωματείο Τουριστικών Επαγ/των Έβρου Tαξική απάντηση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε

Το Σωματείο Τουριστικών Επαγ/των Έβρου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Σωματείων και Συνδικάτων του κλάδου μέσα στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν και καλέσαμε τους εργάτες σε αγωνιστική, ταξική απάντηση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση – Ε.Ε. και τους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που τόσα χρόνια από τη δεκαετία του ΄90 και



τη συνθήκη του Μάαστριχτ και τη ΄΄Λευκή Βίβλο΄΄ για την Απασχόληση, στηρίζουν, υπογράφουν και κάνουν πλάτες στην εφαρμογή όλων των αντεργατικών νόμων που αυξάνουν  τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ( μεγαλοξενοδόχοι – τουριστικοί πράκτορες – εφοπλιστές της κρουαζιέρας κλπ.).
Η επιλογή των Συνδικάτων και Σωματείων για απεργιακή κινητοποίηση  μέσα στην τουριστική σεζόν δεν είναι τυχαία – αναδεικνύει την αντίθεση – ρεκόρ στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου – συνθήκες γαλέρας στους εργαζόμενους. Η ΄΄βαριά βιομηχανία΄΄ της Ελλάδας, το θαύμα του Τουρισμού, στήνεται στις πλάτες των εργατών στα ξενοδοχεία, στις μονάδες catering, στα κρουαζιερόπλοια, στις μεγάλες επισιτιστικές επιχειρήσεις με μειώσεις μισθών κατά 20%, ατέλειωτες ώρες ανασφάλιστης ή μισοασφαλισμένης εργασίας. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν, όποτε και όσο θέλουν οι εργοδότες, για μια μέρα, μια βδομάδα, μερικούς μήνες το χρόνο, νοικιασμένοι από τις ενώσεις προσώπων, τις εργολαβικές εταιρίες, από κάθε λογής δουλεμπορικό γραφείο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στο λεγόμενο κλάδο της ανάπτυξης, δεν μπορούν να πάνε διακοπές ούτε ένα Σαββατοκύριακο.
Ανάπτυξη υπάρχει! Όσο οι υποδομές της χώρας μας και ο πλούτος που παράγεται βρίσκεται στα χέρια τους και διασφαλίζεται αυτό με  την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, ανάπτυξη δεν υπάρχει για μας, αλλά για τους μεγαλοξενοδόχους, τους τουριστικούς πράκτορες, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Καλούμε σε αγωνιστικές διεκδικήσεις με γνώμονα το πώς θα ικανοποιείται η ανάγκη για μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι πως θα προσαρμόζεται η εργατική δύναμη στις ανάγκες των επιχειρήσεων που είναι και αυτό που καθορίζει την εποχικότητα στον κλάδο.
• Η Συλλογική Σύμβαση να εφαρμόζεται υποχρεωτικά παντού (από τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία μόλις τα 90 την εφαρμόζουν).
• Αξιοπρεπείς μισθοί που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε κάθε μαγαζί (μικρό ή μεγάλο).
• Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα της ανεργίας (πάνω από το 80% των εργαζομένων του κλάδου είναι εποχικοί).
• Να εφαρμοστεί το 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο.
• Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
• Κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος και απλήρωτος.
• Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά συνεργεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.
• Καμία απόλυση. Κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν με θέσεις μόνιμης, αποκλειστικής πλήρους απασχόλησης.
• Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών σε όλους.
• Μέτρα προστασίας για όσους δουλεύουν σε βαριές ανθυγιεινές δουλειές.
Πιστεύουμε ότι η απόφαση είναι δική μας να βάλουμε τέρμα σε όλα αυτά που ζούμε και καλούμε σε οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στο ταξικό σωματείο μας που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της τάξης μας σε αντίθεση και ρήξη με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές και κάνει πράξη την ενότητα των εργατοϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων στους κοινούς αγώνες με τα ταξικά σωματεία των άλλων κλάδων που συναντιούνται στο ΠΑΜΕ ενάντια στο σύστημα στο οποίο ζούμε, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: