Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Κοινή πρωτοβουλία Βουλευτών και των Επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προάσπιση του κύρους του ΔΠΘ!!!


Επιστολή προς τον Πρυτανεύοντα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  Καθηγητή Σταύρο Τουλουπίδη, και με αποδέκτες τα λοιπά μέλη του ΔΠΘ απέστειλαν οι Βουλευτές Έβρου, Α.Δημοσχάκης, Καβάλας, Ν.Παναγιωτόπουλος, Δράμας, Δ.Κυριαζίδης, και ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Ε.Λαμπάκης, σχετικά με



τα προβλήματα που προκαλεί ο Νόμος Γαβρόγλου στο Ίδρυμα αλλά και γενικότερα οι λαθεμένες πολιτικές της Κυβέρνησης .
Όπως αναφέρεται και στην επιστολή ο συγκεκριμένος Νόμος οδηγεί στην αποψίλωση των Περιφερειακών ΑΕΙ, καθώς επιτρέπει τη δυνατότητα εκροής μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) προς τα κεντρικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) Αθήνας και Θεσσαλονίκης, γεγονός που αγγίζει απειλητικά και το ΔΠΘ, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος υποστελέχωσής του, αλλά και πιθανής παύσης λειτουργίας τμημάτων σε Κομοτηνή, Αλεξ/πολη, Ξάνθη και Ορεστιάδα.
Στη συνάντηση που είχαν στις 24/1/18 οι υπογράφοντες την επιστολή με τον Καθηγητή και Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. Στάθη Ευσταθόπουλο με τη συμμετοχή της Βουλευτού Επικρατείας και Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ Ν.Κεραμέως,  προέκυψε ως κοινή συνισταμένη ότι οφείλει η Πρυτανεία του ΔΠΘ με τη Σύγκλητό του να θέσει συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για την αξιολόγηση - εξέταση των αιτημάτων των Καθηγητών που θέλουν να μετακινηθούν.
Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει μαζικά η πόρτα της εξόδου γεγονός που θα οδηγήσει σε παύση λειτουργίας τμημάτων, κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, που αποτελεί πυλώνα προόδου και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι εννέα στους δέκα Καθηγητές, που θα ζητήσουν να μετακινηθούν δεν έχουν λόγο να παραμείνουν στη Θράκη και αναμένουν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα θέσετε για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους.
Υπογραμμίζεται στην επιστολή ότι πρότυπο συμφωνίας πρέπει να αποτελέσει η συναπόφαση της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων, όπως εκφράστηκε μέσα από τους θεσμικούς παράγοντες της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, να  μην   προχωρήσουν οι μεταθέσεις Καθηγητών για λόγους βιωσιμότητας των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ηπείρου.
Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας βάζει άλλη μια «τρικλοποδιά» στο ΔΠΘ, καθώς προσανατολίζεται στην αποσύνδεση των ΤΕΙ Καβάλας και των οκτώ (8) τμημάτων αυτών, δηλαδή της  Έδρας, της Δράμας και του Διδ/χου Έβρου από το Δημοκρίτειο και την ενοποίησή τους με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Επίσης, οι πρόσφατες ανακοινώσεις του κου Γαβρόγλου ότι είναι στις προθέσεις του η ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα και Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς μελέτη αποτελούν απόδειξη προχειρότητας και σπάταλης λειτουργίας του Πανεπιστημίου γενικά αλλά και του Κράτους.
Θα πρέπει όλοι μαζί, Βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά πάνω απ’ όλα οι Πανεπιστημιακοί και το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου να προασπίσουν το δίκαιο και το συμφέρον του Ιδρύματος, διευρύνοντας την αρμόδιότητα του με αυτή της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης σύμφωνα με την Απόφαση της Συγκλήτου τον Μάιο του 2017!
Αναλυτικά η επιστολή προς τον Πρυτανεύοντα του ΔΠΘ, Καθηγητή Σταύρο Τουλουπίδη
«Όπως γνωρίζετε ο Νόμος Γαβρόγλου, ν. 4485/2017, οδηγεί στην σταδιακή «αποψίλωση» των Περιφερειακών ΑΕΙ, καθώς επιτρέπει τη δυνατότητα εκροής μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ ) προς τα κεντρικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι συνέπειες, όπως αντιλαμβάνεστε κι εσείς, θα είναι σημαντικές για τα Περιφερειακά ΑΕΙ, τα οποία οδηγούνται σε περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση.
Το θέμα αγγίζει απειλητικά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς εξαιτίας του συγκεκριμένου Νόμου είναι ορατός ο κίνδυνος υποστελέχωσής του, αλλά και πιθανής παύσης λειτουργίας τμημάτων σε Κομοτηνή, Αλεξ/πολη, Ξάνθη και Ορεστιάδα.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα πρόσφατα, στις 24 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, εμείς  οι υπογράφοντες συναντηθήκαμε με τον Καθηγητή και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠΠ)  Στάθη Ευσταθόπουλο με τη συμμετοχή της Βουλευτού Επικρατείας και Τομεάρχη Παιδείας της Ν Δ  Νίκης Κεραμέως και συζητήσαμε εκτενώς για τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί ο παραπάνω Νόμος καθώς κλπ θέματα του ΔΠΘ.
Μέσα από αυτή τη συζήτηση προέκυψε ως κοινή συνισταμένη ότι οφείλει η Πρυτανεία του ΔΠΘ με τη Σύγκλητό του να θέσει συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για την αξιολόγηση - εξέταση των αιτημάτων των Καθηγητών που θέλουν να μετατεθούν .
Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει μαζικά η πόρτα της εξόδου γεγονός που θα οδηγήσει σε παύση λειτουργίας τμημάτων, κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, που αποτελεί πυλώνα προόδου και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
Άλλωστε και βάσει του Νόμου Γαβρόγλου, όπως περιγράφεται και στην υποπαράγραφο γ’, για τη διαδικασία μετακίνησης «λαμβάνεται ιδιαιτέρως υπόψη η επαρκής στελέχωση και η εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος προέλευσης, η οποία τεκμαίρεται ότι αναιρείται εφόσον, ύστερα από τη μετακίνηση, παύουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτοδυναμίας του Τμήματος».
Γι’ αυτό το λόγο πέφτει και σε σας η κύρια ευθύνη να αποφασίσετε ότι λόγω της υποστελέχωσης και της οριακής λειτουργίας των Τμημάτων η μετάθεση Καθηγητών θα δημιουργήσει ανίατη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι εννέα στους δέκα Καθηγητές, που θα ζητήσουν να μετακινηθούν δεν έχουν πλέον συμφέρον να παραμείνουν στη Θράκη και αναμένουν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα θέσετε για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους.
Εκτιμάται ότι από τους 32 Καθηγητές των δύο Τμημάτων του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα θα μείνουν μόνο οι τέσσερις!
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε όμως τη μετακίνηση οποιουδήποτε Καθηγητή, χωρίς να υπάρξει αντικαταστάτης του. Δηλαδή κάθε αποχώρηση πρέπει να συνοδεύεται από μια αντικατάσταση.
Πρότυπο συμφωνίας για εμάς πρέπει να αποτελέσει η συναπόφαση της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων, όπως εκφράστηκε μέσα από τους θεσμικούς παράγοντες της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, να  μην   προχωρήσουν οι μεταθέσεις Καθηγητών για λόγους βιωσιμότητας των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ηπείρου.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πέρυσι τον Μάιο η Σύγκλητος αποφάσισε οραματικά την ακαδημαϊκή διεύρυνση του Πανεπιστημίου, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά του σε όλη τη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ταυτίζοντάς την με τα όρια της Διοικητικής Περιφέρειας, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για το ελληνικό Δημόσιο.
Την ίδια στιγμή που γίνεται προσπάθεια να δοθεί ώθηση στο ΔΠΘ ο Υπουργός Παιδείας βάζει άλλη μια «τρικλοποδιά» στο Ίδρυμα, καθώς προσανατολίζεται στην σχεδιαζόμενη αποσύνδεση των ΤΕΙ Καβάλας και των οκτώ (8) τμημάτων αυτών, δηλαδή της Έδρας, της Δράμας και του Διδ/χου - Έβρου από το Δημοκρίτειο και την ενοποίησή τους με το Πανεπιστήμιο Μακεδονία της Θες/νίκης κόντρα στην Απόφαση της Πρυτανείας,της Συγκλήτου και του τοπικού λαϊκού αισθήματος της Περιφέρειας όπως εκφράζεται από τους θεσμικούς παράγοντες!
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του κου Γαβρόγλου είναι ότι στις προθέσεις του η ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα και Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς έρευνα αποτελούν απόδειξη προχειρότητας και σπάταλης λειτουργίας του Πανεπιστημίου γενικά.
Είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας χρησιμοποιούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ως μοχλό πίεσης εξυπηρέτησης πελατειακών σκοπιμοτήτων, εξαγγέλλοντας την ίδρυση των άνω Σχολών χωρίς κανένα σχέδιο, καμία στόχευση και χωρίς νοικοκυροσύνη.
 Όλοι μαζί οφείλουμε να υπερασπιστούμε το κύρος και τη βιωσιμότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε μια εποχή που βάλλεται η ευαίσθητη περιοχή μας από τη γείτονα χώρα με την επιθετική ρητορική που ασκεί κι όχι μόνο.
Πρέπει να προασπίσουμε όλοι μαζί, Βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά πάνω απ’ όλα εσείς οι Πανεπιστημιακοί και το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου ,το δίκαιο και το συμφέρον του Ιδρύματος, καθόσον αποτελεί υποχρέωση όλων μας, ο δε κυρίαρχος λαός παρακολουθεί με περίσκεψη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία τα τεκταινόμενα γύρω από το Πανεπιστήμιο εδώ κι ένα χρόνο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: