Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Νεκρός Μαυρόγυπας. Συναγερμός στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου για τον εντοπισμό του


Συναγερμός σήμανε την περασμένη εβδομάδα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, όταν έγινε αντιληπτό από το προσωπικό του Φ.Δ. ότι ένας από τους Μαυρόγυπες, στους οποίους έχει τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός, έπαψε να μετακινείται και έδινε στατικό σήμα στην περιοχή βόρεια του οικισμού Νίψας, του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Στο σημείο μετέβησαν υπάλληλοι του Φορέα



Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, καθώς και η μονάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς, με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, κατόπιν αιτήματος του Φορέα Διαχείρισης για συνεργασία. Δυστυχώς, το πουλί εντοπίστηκε νεκρό και μεταφέρθηκε για λήψη δειγμάτων και τοξικολογικές αναλύσεις στο αγροτικό κτηνιατρείο Σουφλίου, ενώ ενημερώθηκαν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες. Ως πιθανή αιτία θανάτου εκτιμάται η κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος, γεγονός που υποδεικνύεται από την χαρακτηριστική έντονη οσμή του νεκρού πουλιού και τα υπολείμματα τροφής που παρέμειναν στο στόμα και στον πρόλοβό του.
Κάθε άτομο Μαυρόγυπα είναι σημαντικό, διότι πρόκειται για ένα σπάνιο, αυστηρά προστατευόμενο είδος που φιλοξενείται στο Εθνικό Πάρκο, που αποτελεί τη μοναδική αναπαραγωγική αποικία στα Βαλκάνια. Ωστόσο, τα πουλιά αυτά, καλύπτουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για αναζήτηση τροφής με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους.
Το συγκεκριμένο πουλί είχε γεννηθεί το 2014 και τον Οκτώβριο του 2016 εφοδιάστηκε με δορυφορικό πομπό και ετικέτα σήμανσης από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και ονομάστηκε Έλενα. Πέρυσι το Μάιο, μας είχε απασχολήσει ξανά, έχοντας καταγράψει μια εντυπωσιακή πορεία σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο, φτάνοντας μέχρι τα Καρπάθια όρη (περισσότερες πληροφορίες εδώ http://dadia-np.gr/?p=5665) και παρέχοντάς μας πολύτιμες πληροφορίες για τη βιολογία και τη συμπεριφορά του είδους σε νεαρή ηλικία.
Συνολικά 28 δορυφορικοί πομποί έχουν τοποθετηθεί σε Μαυρόγυπες από το Φορέα Διαχείρισης τα τελευταία δύο χρόνια, με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν και την διερεύνηση των αιτιών θανάτου τους. Οι 8 έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡΑΑ (ΈΣΠΑ 2007-2013), βασικού προγράμματος χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης  και οι 20 στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (LIFE RE-VULTURES), στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης.
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις και σοβαρές επιπτώσεις στην άγρια ζωή. Εξαιτίας της καταστροφικής επίδρασης σε πολλά είδη άγριας πανίδας η τοποθέτηση και διασπορά κάθε τοξικής ουσίας έχει απαγορευτεί από το 1981.

Φωτογραφία αρχείου


Δεν υπάρχουν σχόλια: