Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Μάνδαλος Παναγιώτης: ηχούν σήμαντρα πολέμου ή εντυπωσιασμού;


Σήμερα ένα αναπάντεχο και θλιβερό γεγονός σκόρπισε θλίψη σε κάθε Έλληνα αλλά και νομίζω σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Ένας Έλληνας πιλότος, από τους πολλούς που μάχονται κάθε μέρα στον Ελληνικό ουρανό για να προασπίζουν τα Εθνικά μας εδάφη, έπεσε και σκοτώθηκε γυρίζοντας μετά από μια καθημερινή, πια αναχαίτιση. Οι λόγοι του δυστυχήματος, δυστυχώς αυτήν την ώρα, δεν είναι γνωστοί. Οι Τούρκοι έχουν αναγάγει την πολιτική της σκληρής αντιπαράθεσης με την Ελλάδα αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο, σε Οθωμανική υπόσχεση για το χτίσιμο της πάλαι πότε κραταιής Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δημιουργούν παντού προβλήματα, όπου δηλαδή τους παίρνει, για να



δείξουν την παντοκρατορία τους.
Εδώ στην Ελλάδα μερικοί θερμόαιμοι, τους ακλουθούν. Θα πάρουμε την πόλη, θα τους τσακίσουμε, αλλά δεν βλέπουν τις συνέπειες ενός πολέμου. Και σήμερα στον πρώτο νεκρό, όλοι θρηνούμε. Και φυσικό είναι, αφού οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω και ιδίως, όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους, που έχουν την ζωή μπροστά τους.
Στην αντίπερα όχθη όμως τα πράγματα είναι έτσι; Η Τουρκία, είναι ή θέλει να κάνει, την παντοδύναμη. Μπορεί να κάνει πόλεμο και με ποιες συνθήκες;.
Ίσως, όχι, εκτός και αν ο Ερντογάν αποτρελαθεί τελείως, που εγώ έτσι και αλλιώς δεν πιστεύω ότι είναι τρελός. Απλά ένας στυγνός δικτάτορας, που βέβαια με τον φόβο και την έξαρση τους Εθνικισμού, με την μορφή της Οθωμανοπόιησης, απειλεί Θεούς και δαίμονες. Τα εσωτερικά προβλήματα πολλά. Η μισή Τουρκία είναι κλεισμένη σε φυλακές. Άλλοι τόσοι έχουν αφήσει την χώρα τους, όχι για την οικονομική κρίση όπως στην Ελλάδα, αλλά για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Διάφορα άλλα προβλήματα είναι οι ίδιες οι θρησκευτικές αιρέσεις που διώκονται στην Τουρκία. Υπάρχουν οι καταπιεσμένοι Αλεβίτες, οι Αλαουίτες, οι Κούρδοι, οι αντικαθεστωτικοί και ιδίως οι κάτοικοι της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης που βλέπουν να καταστρέφονται από την αλαζονεία του δικτάτορα, που με τις συνεχείς κρίσεις στο Αιγαίο, έχει εξαφανίσει τον τουρισμό και φυσικά την επιβίωση αυτών των ανθρώπων. Ξεχάσαμε βέβαια ότι στους εχθρούς του Ερντογάν είναι και ο μισός στρατός, που το καλλίτερο κομμάτι του είναι στις φυλακές. Είναι φανερό ότι το 60% των μαχητικών αεροπλάνων του, είναι καθηλωμένα λόγω έλλειψης πιλότων.
Στο Κουρδιστάν ήταν όλα εύκολα, αφού δεν υπήρχε αντίσταση. Οι Ρώσοι έδωσαν το ok..οι αμερικάνοι και οι σύμμαχοι άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους και στο τέλος έμειναν οι Κούρδοι, όπως πάντα στο τέλος πουλημένοι με τα καλάσνικοφ, έναντι των Λέοπαρντ και των Παντσερ του Ερντογάν. Η μάχη άνιση, κάτι που δεν συμβαίνει με την πλευρά της Ελλάδος. Και ο Ερντογάν το ξέρει.
Ξέρει ότι η απόβαση στην Κύπρο, που ήταν σε άθλια αμυντική κατάσταση το 1974, είχε μοιραία αποτελέσματα, όσο και αν πανηγύριζαν στο τέλος. Η Κύπρος αιματοκυλήθηκε, κατακτήθηκε το 30%, αλλά και για αυτούς το τίμημα βαρύ. Ο Αττίλας 1 και 2 πήγαν άσχημα και οι νεκροί πολλοί.  Και αυτό σε μια Κύπρο χωρίς άμυνα.
Σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι άμυνες υπάρχουν, όσο και αν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 χρόνων αντί να αγοράσουν όπλα και να ενδυναμώσουν με αντισταθμιστικά οφέλη την αμυντική βιομηχανία της χώρας, απλά κόντεψαν να τις κλείσουν και στην θέση των αντισταθμιστικών είχαμε τις μίζες των πολιτικών. Ξέχασα ο νόμος Βενιζέλου τους έδωσε άφεση αμαρτιών. Τι και αν πήραμε υπερσύγχρονα συστήματα, πολλά έμειναν χωρίς λόγω στα κιβώτια ή δεν παραδόθηκαν ποτέ. Ξέχασα, αυτά δεν είναι σκάνδαλα, έχουν παραγραφεί λένε οι διάφοροι, μέχρι τώρα κυβερνώντες, χωρίς τσίπα και ντροπή. Αλλά τα χρέη των 400 δις που χρέωσαν την Ελλάδα και ιδίως με δυο μνημόνια με Αγγλικό δίκαιο που έδωσαν και την Εθνική κυριαρχία στους δανειστές, δεν παραγράφονται. Αντίθετα φώναζαν..οι Γερμανοί είναι φίλοι μας και τα δάνεια μάνα εξ ουρανού. Μετά ιδίως και το φιάσκο των Ιμίων, που δεν ήταν ούτε αυτό προδοσία, απλά δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχεις κάνει για να σε λένε Εφιάλτη.
Αλλά είπαμε αυτά έχουν παραγραφεί. Και όταν τους ζητάνε συνταγματική αναθεώρηση, αυτή δεν είναι επί του παρόντος.
Σε αυτή λοιπόν, την όλη κατάσταση, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις. Σε καθημερινή μορφή. Το ζητούμενο από τον Ερντογάν, ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα καθημερινά προβλήματα και η ενασχόλησης των ΜΜΕ, με τα ανδραγαθήματα του. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκική λίρα έφτασε στο ναδίρ της γύρω στα 5 ευρώ, που σημαίνει απώλεια συναλλάγματος και οικονομική τρομερή αιμορραγία σε όλα αυτά που κάνει, για την αναπλήρωση των όπλων αλλά και για  καύσιμα και άλλες ανάγκες. Το κόστος στο Κουρδιστάν, όχι μικρό αφού αρκετοί στρατιώτες, δεν γύρισαν ποτέ και άλλοι τραυματίες.
Συγχρόνως έχουμε και το δράμα της Συρίας όπου οι δυτικές βόμβες, εδώ για δυτικές εννοούμε και τις Ρωσικές, έχουν αφανίσει έναν λαό. Οικονομικά ποια έρμαιο των δυναστών του το κράτος της Συρίας θέλει να έχει έναν προστάτη που δεν θα το αφήσει στην τύχη του. Αλλά οι προστάτες δεν έχουν έλεος. Έτσι έγινε και στο Ιράκ, και στην Λιβύη …αλά και όπου αλλού ανέλαβαν οι προστάτες να εδραιώσουν την δυτική δημοκρατία κατά το δοκούν τους. Μάλλον την δημοκρατία των πολυεθνικών των πετρελαίων εδραίωσαν εκεί όπου πήγαν για να εκδημοκρατίσουν.
Ο Τράμπ με μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του, τα σκάνδαλα, για υποβοήθηση από την Ρωσία στις εκλογές και άλλα πολλά του δίνουν  την ευκαιρία να τρίξει τα δόντια στον Πούτιν και να του πει …εγώ είμαι εδώ. Αλλά σίγουρα δεν θα τα βάλει με την πανίσχυρη Ρωσική αρκούδα αφού είναι υπεροπλισμένη και ένας πόλεμος τέτοιων διαστάσεων θα ήταν καταστροφικός και για τους δυο. Μην ξεχνάμε ότι σε μια τέτοια επίθεση, αυτοί που θα την πληρώσουν,  είναι αμέσως οι μεγάλες πολιτείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας αφού οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, μπορεί να έχουν και πυρηνικές κεφαλές. Άρα, ένα τέτοιο σενάριο, δεν μπορεί να γίνει και το ξέρουν και ο Τραμπ και ο Πούτιν.  Μπορεί όμως για λόγους, εντυπωσιασμού να έχουμε τα δόντια έξω, φοβίζοντας τον κόσμο και δίνοντας τροφή στα ΜΜΕ για τους ανδραγαθησμούς τους και τον πατριωτισμό τους, αφήνοντας την κοινή γνώμη, μακριά από τα  προβλήματα που την απασχολούν.
Το μεγαλύτερο κακό όμως και φυσικά, που μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, όπως και στην Ελλάδα, είναι οι ψευτοπατριώτες, χωρίς λογική. Και εδώ έχουμε πολλούς Ράμπο του καναπέ, που μόλις τους δώσανε ένα όπλο άρχισαν τις ιαχές του πολέμου. Θα τους εξοντώσουμε, θα πάρουμε την πόλη..κλπ…. Αλλά πιστεύω στο πρώτο μπαμ …..οι Ράμπο θα την κάνουνε χωρίς γυρισμό. Οι Ράμπο αυτοί βέβαια στις ΗΠΑ, είναι διαφορετικοί. Λέγονται  βιομηχανίες πολέμου και έχουν κάνει πολλούς πολέμους, με οικτρά αποτελέσματα και για τις ΗΠΑ, βλεπε Βιετνάμ, Κορέα, Καμπότζη, κλπ ….
Αυτούς δεν τους ενδιαφέρει ο ψευτοπατριωτισμός αλλά τα δις δολάρια που θα διακινηθούν από τις πωλήσεις των όπλων. Αυτοί είναι οι μόνοι αλαζόνες που μπορεί να προωθήσουν μια ολοκληρωτική καταστροφή και παγκόσμιο πόλεμο, ακριβώς γιατί το μόνο που σκέφτονται, είναι τα χρήματα από την πώληση των όπλων. Όπως και εμάς με τα καμώματα του Ερντογάν, μας εξωθούν στην αγορά όπλων δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα υπερχρεωμένο κράτος. Αυτό όμως λίγο τους ενδιαφέρει. Φανταστείτε την οικονομική μας κατάσταση που είναι ήδη οικτρή μετά από έναν πόλεμο, έστω και δυο ημερών ….ολικό ολοκαύτωμα.
Οι μόνοι βέβαια που βιώνουν στο πετσί τους το ολοκαύτωμα είναι οι Συριοι, που από τις πολλές τις βόμβες δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο και δεν ξέρουν από ποιον να προστατευτούν και τρέχουν κυνηγημένοι για την σωτηρία. Αλλά η σωτηρία λέγετε σκλαβιά και δουλοπάζαρο, έστω και αν αυτό γίνετε στην Ευρώπη που λέγετε και πολιτισμένη. Μήπως είναι αυτός ο λόγος όλων αυτών;…. Εξαθλιωμένοι λαοί Ιρακ, Υεμέη Αλγερία, Λιβύη, υποσαχάριες περιοχές, Ιρακ, Αφγανιστάν, Πακιστάν Συρία,  ανθρώπων μάζες, έτοιμες να δουλέψουν για τα μεγάλα τραστ …..χωρίς όρους εργασιακούς, χωρίς ασφάλειες, χωρίς ωράρια, αλλά μόνο για ένα κομμάτι ψωμί, έστω και μουχλιασμένο.
facebook. @Panagiotis Mandalos


Δεν υπάρχουν σχόλια: